marți, 8 martie 2016

EVACUAREA NEAMURILOR



EVACUAREA NEAMURILOR


August 1914 reprezintă sfârșitul Timpului Neamurilor, adică sfârșitul celor 2520 de ani începuți în 606 î.Hr. în care Dumnezeu a arendat puterea neamurilor (vezi Daniel). Că era vorba despre o perioadă  fixă de timp este sugerat și în Luca 21:24 unde Domnul Nostru  arată că Ierusalimul va fi călcat în picioare de neamuri până se vor împlini Timpurile Neamurilor. Sfârșitul Timpului Neamurilor a fost marcat de izbucnirea Primului Război Mondial. Acest război a slăbit foarte mult cele mai importante națiuni ale Europei, reprezentate prin degetele chipului văzut de Nebucadnețar. Conceptul privind ”dreptul divin al regilor” și acela că națiunile europene sunt ”creștinătatea” sunt distruse, în timp ce începe o înșiruire de evenimente care duc la stabilirea statului Israel.
La 2 noiembrie 1917, prin Declarația Balfour se stabilește în Palestina un cămin național pentru poporul evreu. Astfel, odată cu încetarea Timpului Neamurilor, primii care beneficiază de favoare națională sunt evreii. Restaurarea lui Israel este privită de lume ca un miracol modern. Istoria ne arată că Israel ca națiune a fost de doua ori risipit printre neamuri. După captivitatea de 70 de ani în Babilon, evreii s-au întors și au reconstruit zidurile orașului și Templul, dar nu au reușit să reinstaureze linia lui David la tronul lui Israel. Câteva sute de ani mai târziu Isus a profețit că națiunea va fi din nou distrusă și luată în captivitate. Această captivitate a durat mult mai mult ca prima, iar cuvintele Domnului nostru din Luca despre ea vorbesc. Când babilonienii au distrus Ierusalimul, regatul evreiesc s-a sfârșit. Acest lucru este înregistrat în 2 Cronici 35: 17-20 și se aseamănă foarte mult cu modul în care s-au petrecut lucrurile în timpul distrugerii orașului și templului de către romani.  Despre această a doua dezrădăcinare națională evreiască Domnul ne spune în Luca 21:24 și Matei 24:2 că oamenii vor cădea sub ascuțișul sabiei, vor fi luați robi printre neamuri și nu va rămâne piatră pe piatră care să nu fie împrăștiată. Josephus înregistrează această grozavă distrugere a orașului din anul 70 și de asemenea arderea Templului într-un incendiu atât de mare încât, spune el, pietrele au ”strigat” și au fost spulberate.
În mod uimitor o dată din calendarul evreiesc face legătura între cele două catastrofe ale lui Israel și sfârșitul Timpului Neamurilor. A noua zi a lunii AV este data la care a fost distrus atât primul cât și al doilea Templu. Această zi este una tristă pentru evrei, citindu-se Plângerile lui Ieremia ca să-și amintească de prima distrugere a orașului și Templului. De asemenea multe evenimente triste din diaspora evreiască au legătură cu această dată: expulzarea evreilor din Anglia în 1290, expulzarea lor din Spania în 1492, începutul transportului în masă a evreilor din Varșovia către lagărul de exterminare de la Treblinka,etc. Mai puțin cunoscută este însă relația dintre a 9-a zi a lui AV și începutul Primului Război Mondial. În 1914 ziua 9 AV a început la apusul soarelui pe 1 august. În acea zi, la ora 19 Germania declara război Rusiei, în timp ce armata sa trecea granița de vest spre Franța. Acest gest a fost urmat de intrarea Angliei și Franței în război. Putem spune că fără intervenția Germaniei, conflictul dintre Austro-Ungaria și Serbia, început pe 28 iulie 1914 avea toate șansele să rămână unul Balcanic, gestul ei însă a garantat că conflictul va fi unul mondial. Istoria recunoaște faptul că Primul Război Mondial  a schimbat drastic cursul societății umane. Incertitudinea și nesiguranța devin caracteristicile principale ale vieții. Cei care studiaza Biblia recunosc că odată cu Primul Război Mondial încep o serie de conflicte care au două rezultate principale: o slăbire progresivă a națiunilor și o promovare a intereselor poporului evreu.
După Primul Război Mondial
Primul Război a fost un conflict extrem de destabilizator, a fost ca un gol căscat între epoca dinainte și cele care au precedat-o. Barbara Tuchman în prefața cărții sale ”Mândrul Turn” dă următoarea descriere: ”Marele Război dintre 1914-1918 este ca o bandă de pământ pârjolit ce desparte acel timp (de dinainte de război) de al nostru. A pierdut atât de multe vieți, a distrus convingeri, a schimbat ideile, a lăsat răni incurabile de deziluzie, a creat o prăpastie psihologică între două epoci.” Acest Război a slăbit foarte mult națiunile europene care dominaseră până atunci Lumea. El a deschis calea spre răsturnarea  monarhiilor din Rusia, Austro-Ungaria și Germania, monarhii care existau de secole revendicând dreptul divin de a domni. Războiul a distrus încrederea în instituțiile religioase din Europa, care au venit în sprijinul guvernelor naționale justificând războiul ca o cauză dreaptă creștină. Societatea Europeană a fost demoralizată de acest conflict. Aproape toate problemele apărute ulterior în  Europa și în Lume își au punctul de  plecare din acest prim război: marea criza economica dintre 1929-1933, guvernele fasciste, revoluția bolșevică, răspândirea comunismului, Al Doilea Război,  distrugerea puterilor coloniale, războiul rece, conflictul arabo-israelian. Chiar și terorismul de azi dintre musulmani și lumea occidentale își rădăcini ce trimit până la Primul Război.

Evacuarea Neamurilor
Conflictele secolului XX și XXI sunt o dovadă că evacuarea puterii neamurilorcontinuă . Mai multe scripturi descriu timpul prezent și acest proces de evacuare. În Psalmul 46 ni se arată că pământul se cutremură, împărățiile se clatină în inima mărilor, în alte dovezi, chiar dealurile se agită. Tradus din limbaj simbolic aceasta înseamnă că guvernele sunt răsturnate, împărățiile și republicile dizolvate. Munții în inima mărilor înseamnă coborârea acestor sisteme de guvernare până la nivelul oamenilor de rând – monarhiile și guvernele opresive fasciste și comuniste înlocuite cu democrații mai puțin opresive. Daniel în capitolul 2 interpretează visul lui Nabucodonosor indicând succesiunea celor 4 imperii ale neamurilor care au exercitat stăpânire asupra lumii. În versetele 34 și 35, Daniel arată modul în care este distrus chipul. Piatra izbeste picioarele din fier și lut, adică al patrulea Imperiu – Roma și preface totul în bucăți. Aurul, argintul, arama, fierul și lutul se sfarmă împreună și sunt făcute ca pleava din arie vara. Spargerea marilor imperii în state și națiuni tot mai mici este un proces care încă mai continuă și azi. Vântul care ia plava și nimic nu se va mai găsi din ea este apogeul marii strâmtorări. Versetele amintite indică așadar modul în care sunt evacuate neamurile.
Manifestările care au venit peste peștera lui Ilie, vântul, cutremurul și focul reprezintă faze succesive ce indică de asemenea evacuarea neamurilor și preced mult doritul susur blând  al Împărăției ce aduce binecuvântarea tuturor familiilor pământului. Viziunea arată o degradare a modurilor de conflict: vânturile fiind cele două războaie (1914-1945), cutremurele – revoluții și dezintegrarea puterilor coloniale (1945-1989), focul – anarhia (1989 -). Se poate venea cu ușurință că războaiele reprezintă conflicte între națiuni, revoluțiile  conflicte în cadrul unei națiuni, pe când anarhia reprezintă conflicte între indivizi. Conflictele umane s-au degradat în asemenea măsură încât comentatorii politici de azi vorbesc de ”state eșuate”, cazuri în care un guvern are un control slab și ineficient asupra teritoriului său. ”Statele eșuate” sunt adesea descrise ca anarhice, medii propice pentru dezvoltarea terorismului. Ne putem gândi la conflictele din lumea arabă de după 1989 încoace , începând cu primul război din Golf  până la situația din Siria și problema cu Statul Islamic. Vechile guverne autoritare arabe au dispărut treptat, aceste state fiind acum focare de anarhie și terorism, anarhie și terorism care este exportat acum în lumea occidentală prin emigranți și atentate. Toate acestea și  nemulțumirile de ordin economic duc la destabilizarea construcției Uniunii Europene, care stă să cadă. Se vorbește azi de ”război asimetric” diferit de cel în care se înfruntau națiunile și armatele. Războiul asimetric este unul în care puterile militare mari se angajează împotriva unui inamic care nu este bine identificat. Teroriștii și adversarii cibernetici deși și mijloace limitate reușesc să facă probleme și să conteste națiunile ce se consideră puternice. Profetul Ioel a prezis prefacerea plugurilor în săbii și faptul că și cel slab va zice ”Sunt tare” (Ioel 3:10).  Plugul – unealtă obișnuită, de zi cu zi transformat în armă, avionul folosit în atacul din 11 septembrie – sau alte exemple – un tip de război în care cel slab spune că e tare.
 Ieremia 25:31-32 descrie această evacuare a neamurilor ca o nenorocire care merge din popor în popor și o furtună care se ridică de la marginile pământului. Cazul răsturnării comunismului în 1989 și a revoltelor din lumea arabă din 2011 ilustrează modul în care protestele și conflictele dintr-o națiune se răspândesc rapid, ca un foc, și la alte națiuni.
Unde suntem acum?
            Cei mai mulți creș consideră cu după căderea comunismului am trecut în faza de ”foc” a Marii Strâmtorări. Necazurile din Lumea arabă începute cu primul război din Golf s-au accentuat. Focul izbucnit în 2010 în Egipt, Algeria, Yemen, Libia, Iordania, Bahrain, Maroc, Kuweit si Iran, Sahara Occidentală, Sudan, Djibouti, Cisiordania, Liban, Siria, Irak, Senegal, Arabia Saudită și Oman a distrus sau șubrezit conducerile autoritare din lumea musulmană. Demonstrațiile și apoi revoluția din Egipt au dus în 2013, după înlăturarea lui Mubarak la un adevărat conflict civil. Poate că acest lucru și problemele Egiptului de azi  au  fost arătate în Isaia 19:1-3:
 ” Prorocie impotriva Egiptului. Iata, Domnul calareste pe un nor repede si vine in Egipt. Idolii Egiptului tremura inaintea Lui si li se indoaie inima egiptenilor in ei.
2. "Voi inarma pe egipteni unii impotriva altora, si se vor bate frate cu frate, prieten cu prieten, cetate cu cetate, imparatie cu imparatie.
3. Duhul Egiptenilor va pieri din ei, si le voi nimici sfatul; atunci vor intreba pe idoli si pe vrajitori, pe cei ce cheama mortii si pe ghicitori”
De asemenea conflictul Sirian care a generat până acum 250.000 de morți și numeroși emigranți este arătat după părerea unor frați în Isaia 17:1-2: ” Prorocie impotriva Damascului. "Iata, Damascul nu va mai fi o cetate, ci va ajunge un morman de daramaturi;  cetatile Aroerului sunt parasite, sunt date spre pasune turmelor care se culca nestingherite acolo. ” Într-adevăr bombardamentele masive aplicate de diversele țări participante la conflict au transformat Siria și Damascul într-un vast morman de dărâmături. Imaginile aeriene surprinse azi asupra Damascului și altor orase siriene te îngrozesc pur și simplu.
În tot acest tumultum Israel se dezvoltă beneficiind de protecția Tatălui ceresc. La orizont se întrevăd însă norii strâmtorării sale. Încă din 2014 ayatollahul Khomeini afirma că ”Israelul trebuie șters de pe fața Pământului”. Citind această declarație ne vine în minte Psalmul 83: 2-8 : ” Caci iata ca vrajmasii Tai se framanta, si cei ce Te urasc inalta capul.  Fac planuri pline de viclesug impotriva poporului Tau si se sfatuiesc impotriva celor ocrotiti de Tine. "Veniti", zic ei, "sa-i nimicim din mijlocul neamurilor, ca sa nu se mai pomeneasca numele lui Israel!"  Se strang toti cu o inima, fac un legamant impotriva Ta:corturile lui Edom si ismaelitii, Moabul si hagarenitii, Ghebal, Amon, Amalec, filistenii cu locuitorii Tirului. Asiria se uneste si ea cu ei si isi imprumuta bratul ei copiilor lui Lot. ” Asiria (Iranul de azi) ațâță celălalte popoare arabe împotriva Israelului, Turcia se manifestă tot mai mult pentru în această privință, iar din 2015 Rusia suține tot mai mult Iranul, încheind o alianță și fiind tot mai prezentă în regiune. Rusia susține si formațiunile teroriste precum Hesbollahul împotriva Israelului. Așadar, națiunile din Ezechiel 37 și 38 se strâng treptat în Valea lui Iosafat.
            Lumea creștină are și ea vaiurile ei. Cei mai mulți frați sunt de părere că ne aflăm în timpul plăgii a șasea, plaga care este legată de secarea apelor Eufratului. Criza financiară începută în 2008 a șubrezit deja grav instituțiile Creștinătății, alte valuri sunt prevăzute de economiști chiar începând cu acest an. Să ridicăm capetele, izbăvirea noastră este aproape, plaga a 6-a este ultima plagă în care membrii Bisericii în trup se mai găsesc de această parte de văl.
Scopul lui Dumnezeu
            De ce a prevăzut Dumnezeu o perioadă atât de lungă pentru evacuarea neamurilor și nu s-a terminat totul în 1916 ? De ce nu s-a finalizat alegerea Bisericii și nu a venit Împărăția atât de mult așteptată?
            Din 1914 vedem imperiul lui Satan luat bucată cu bucată. Cele mai mari și mai opresive guverne care au existat, monarhiile cu pretenție de drept divin, au fost primele care au mers la groapa de gunoi a istoriei. Au urmat apoi guvernele fasciste și imperiile coloniale. Lumea a privit cum aceste guverne au fost succesiv cântărite în balanță și găsite ușoare. Lumea continuă să vadă cum toate instituțiile și guvernele rămase sunt cântărite și oamenii consimt la îndepărtarea lor. Dumnezeu a permis oamenilor să încerce toate formele de guvernare, să se convingă singuri de nocivitatea lor și astfel convinși într-un final, guvernarea lui Dumnezeu să fie dorința tuturor.
Folosindu-se de cunoștința crescută pe care o datorăm venirii a doua oară a Domnului Nostru, oamenii au încercat să elimine foamea, boala, durerea, chiar moartea, condiții care-l urmăresc pe individ pe tot parcursul vieții. Deși s-au făcut unele progrese pentru îmbunătățirea vieții, omul nu se poate desprinde de păcat și egoism și nu poate inversa contaminarea inimii și minții cu acestea. Trebuie să învățăm că despărțiți de El nu putem face nimic. Așa cum este profețit, oamenii sunt tot mai tulburați și nemulțumiți și aceasta în ciuda celor mai bune condiții materiale pe care societatea le-a văzut vreodată.
            Nivelarea (demolarea) guvernărilor Pământului și lupta pentru drepturile oamenilor sunt pregătiri importante pentru stabilirea deplină a Împărăției. Isaia 62:10 descrie această perioadă de pregătire precum croirea unui drum de pe care sunt eliminate toate pietrele de poticnire, un steag este ridicat peste popoare. Această profeție recunoaște că scopul procesului de evacuare îndelungată este de a pregăti condițiile pentru ca omenirea să poată progresa rapid pe calea sfințeniei. Această pregătire include eliminarea instituțiilor de pe Pământ precum și a orice ce ar putea împiedica (poticni) apropierea omului de Dumnezeu în Mileniu. Perioada evacuării neamurilor nu este o întârzâiere prelungită în Planul lui Dumnezeu ci este o parte esențială a Permisiunii Răului. Miliarde de oameni ce trăiesc acum experimentează eșuarea guvernării umane bazată pe egoism, simt mai intens ca oricând nedreptatea, durerea, boala și moartea, chiar în  condițiile cele mai favorabile material. Această perioadă a testat credința poporului evreu în promisiunile lor și îl pregătește pentru înaltul privilegiu de a participa la instruirea omenirii. Și peste toate Tatăl a permis ultimilor membrii ai Bisericii aflați dincoace de văl să aibă experiențe și suferințe care vor face din ei niște preoți miloși.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu