miercuri, 2 noiembrie 2016

Dovezi biblice împotriva doctrine trinităţii

Dovezi biblice împotriva doctrine trinităţii

             Trebuie spus încă de la început că Biblia nu susţine învăţătura trinităţii şi că aceasta a apărut abia după Conciliul de Niceea, sub influenta credinţelor orientale în dumnezei triunici. Dumnezeu li s-a descoperit evreilor ca singurul Dumnezeu, Isus nu a învăţat niciodată despre existenţa a trei persoane în una singură, dacă era aşa ar fi făcut-o, iar din scrierile apostolilor nu răzbate nimic în acest sens, cu excepţia unor înterpolări recunoscute aşa chiar de unii dintre susţinătorii acestei învăţături (ex: 1 Ioan 5:7).
                Să urmărim câteva Scripturi care arată lipsa de temei a doctrine trinităţii. Comparaţi Scripturile: 
ü  Ioan 1:1-3 : “La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu. El era la inceput cu Dumnezeu.Toate lucrurile au fost facute prin El; si nimic din ce a fost facut, n-a fost facut fara El.” Traducerea literal greacă pentru textul din Ioan 1:1,2 sună aşa: “La început era Cuvântul şi Cuvântul era cu Dumnezeu şi Cuvântul era un Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu” Adică Cuvântul (Logosul, Isus în starea sa preumană) era cu Tatăl fiind şi el de asemenea un Dumnezeu (Puternic). Fiul a fost meşterul Tatălui, toate lucrurile privitoare la creaţie s-au făcut prin El.
ü  Ioan 10:30 : “ Eu si Tatal una suntem”; Ioan 17:20,21: “Si Ma rog nu numai pentru ei, ci si pentru cei ce vor crede in Mine prin cuvantul lor. Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine; ca si ei sa fie una in Noi, pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis” Evident că Isus nu se ruga la el însuşi în Grădina Gheţimani, ci se ruga la Tatăl că aşa cum ei doi sunt una (atenţie NU UNUL) şi ucenicii şi credincioşii să fie una cu ei. Una în credinţă, spirit, plan şi scop, nu toţi într-o persoană.
ü  Ioan 14:9Isus i-a zis: "De atata vreme sunt cu voi si nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a vazut pe Mine a vazut pe Tatal. Cum zici tu, dar: "Arata-ne pe Tatal"?” Geneza 1:27 : “Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut.” Tot aşa cum Omul a fost creeat după chipul Tatălui şi tot aşa Isus îl reprezenta în înfăţişarea sa morală, ca om perfect, pe Tatăl, deşi nu era El.
ü  Ioan 17:5 : “Si acum, Tata, proslaveste-Ma la Tine insuti cu slava pe care o aveam la Tine, inainte de a fi lumea.” Ioan 17:22: “Eu le-am dat slava pe care Mi-ai dat-o Tu, pentru ca ei sa fie una, cum si Noi suntem una “ Isus se roagă la Tatăl pentru ca şi ucenicii să fie una cu ei, să aibă aceeaşi slavă de care El beneficiase  ca singurul creiat de Tatăl.

Versete care arată superioritatea Tatălui, că nu sunt aceeaşi persoană
ü  Marcu 13:32: “Cat despre ziua aceea sau ceasul acela, nu stie nimeni, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal.”
ü  Ioan 5:19: “Isus a luat din nou cuvantul si le-a zis: "Adevarat, adevarat va spun ca Fiul nu poate face nimic de la Sine; El nu face decat ce vede pe Tatal facand; si tot ce face Tatal face si Fiul intocmai.”
ü  Ioan 14:28:Ati auzit ca v-am spus: "Ma duc, si Ma voi intoarce la voi." Daca M-ati iubi, v-ati fi bucurat ca v-am zis: "Ma duc la Tatal"; caci Tatal este mai mare decat Mine.”
ü  1 Corinteni 15: 27,28: “Dumnezeu, in adevar, "a pus totul sub picioarele Lui". Dar cand zice ca totul I-a fost supus, se intelege ca afara de Cel ce I-a supus totul. Si cand toate lucrurile Ii vor fi supuse, atunci chiar si Fiul Se va supune Celui ce I-a supus toate lucrurile, pentru ca Dumnezeu sa fie totul in toti.”

Versete care arată că Isus nu are nici o pretenţie că ar fi egal cu Tatăl
ü  Filipeni 2:5-8 : Sa aveti in voi gandul acesta care era si in Hristos Isus: El, macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totusi n-a crezut ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu, ci S-a dezbracat pe Sine insusi si a luat un chip de rob, facandu-Se asemenea oamenilor. La infatisare a fost gasit ca un om, S-a smerit si S-a facut ascultator pana la moarte, si inca moarte de cruce.” Suntem îndemnaţi să avem smerenia şi umilinţa Domnului Nostru , care chiar dacă a avut natura spiritual, nu s-a gândit ca şi Satan să fie asemenea cu Dumnezeu, ci a fost supus şi ascultător acceptând să ia corp pământesc şi să îndure pentru noi moartea pe cruce.

Versete care arată că viaţa şi puterea i-au fost date de Tatăl

ü  Ioan 5:26 : “Caci, dupa cum Tatal are viata in Sine, tot asa a dat si Fiului sa aiba viata in Sine.
ü  Matei 28:18: “Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei si le-a zis: "Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant.

Versete care arată că Isus a fost creeat

ü  Coloseni 1:15 : “El este chipul Dumnezeului celui nevazut, Cel intai nascut din toata zidirea.
ü  Apocalips 3:14 : Ingerului Bisericii din Laodiceea scrie-i: "Iata ce zice Cel ce este Amin, Martorul credincios si adevarat, Inceputul zidirii lui Dumnezeu

Versete care contrazic categoric doctrina

ü  Efeseni 4: 4-6 : “Este un singur trup, un singur Duh, dupa cum si voi ati fost chemati la o singura nadejde a chemarii voastre. Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez. Este un singur Dumnezeu si Tata al tuturor, care este mai presus de toti, care lucreaza prin toti si care este in toti.”
ü  Ioan 17:3 : “Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu.
ü  Galateni 3:20 : “Dar mijlocitorul nu este mijlocitorul unei singure parti, pe cand Dumnezeu este unul singur.
ü  1 Timotei 2:5,6: “Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos, care S-a dat pe Sine insusi ca pret de rascumparare pentru toti; faptul acesta trebuia adeverit la vremea cuvenita “
ü  1 Corinteni 8: 4-6: “Deci, cat despre mancarea lucrurilor jertfite idolilor, stim ca in lume un idol este totuna cu nimic si ca nu este decat un singur Dumnezeu. Caci chiar daca ar fi asa numiti "dumnezei" fie in cer, fie pe pamant (cum si sunt in adevar multi "dumnezei" si multi "domni"), totusi pentru noi nu este decat un singur Dumnezeu: Tatal, de la care vin toate lucrurile si pentru care traim si noi, si un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile, si prin El si noi.


Sunt doar câteva versete ce se pot aduce. Dovezile sunt mai numeroase şi ele se pot găsi de cei ce sunt sinceri în a căuta ADEVĂRUL, cei care au urechi de auzit, care nu au lăsat Biblia de o parte  pentru datinile omeneşti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu