sâmbătă, 26 noiembrie 2016

ÎNVIEREA

ÎNVIEREA
                   Învierea este un subiect din ce în ce mai rar pomenit de cei care se pretind a fi păstorii turmelor. De ce? Pentru că ea intră în conflict în primul rând cu unele dintre doctrinele aşa-zisei creştinătăţi. Exemplu: intră în conflict cu doctrina sufletului nemuritor. Biblia ne învaţă că omul este un suflet şi nu că omul are suflet, că sufletul moare. Dacă am lua de bună doctrina sufletului nemuritor aceasta ar anula învierea, adică ceva ce nu moare nu are nevoie de înviere, ori Sfintele Scripturi ne învaţă că există o înviere a morţilor, fapt datorat Răscumpărării depuse de Isus prin jertfa sa pe Golgota. El a murit pentru noi, ca să putem învia, să avem o a doua şansă de a trăi veşnic în armonie cu Dumnezeul nostru dacă vom fi credincioşi şi ascultători. Doctrina sufletului nemuritor anulează pe lângă Înviere şi Răscumpărarea. Esenţa creştinismului este credinţa în aceste două, în condiţiile în care susţinem altceva nu ştiu dacă ne mai putem numi creştini.
Un alt impediment ar fi lipsa credinţei multora în înviere. Domnul Isus a prevăzut această lipsă de credinţă când în Ioan 5:28 a spus: Nu va mirati de lucrul acesta;“ Apostolul Pavel luptă şi el cu această lipsă de credinţă scriind: “ Iar daca se propovaduieste ca Hristos a inviat din morti, cum zic unii dintre voi ca nu este o inviere a mortilor? Daca nu este o inviere a mortilor, nici Hristos n-a inviat. Si, daca n-a inviat Hristos, atunci propovaduirea noastra este zadarnica, si zadarnica este si credinta voastra. Ba inca noi suntem descoperiti si ca martori mincinosi ai lui Dumnezeu; fiindca am marturisit despre Dumnezeu ca El a inviat pe Hristos, cand nu L-a inviat, daca este adevarat ca mortii nu invie. Caci, daca nu invie mortii, nici Hristos n-a inviat. Si, daca n-a inviat Hristos, credinta voastra este zadarnica, voi sunteti inca in pacatele voastre, si prin urmare, si cei ce au adormit in Hristos sunt pierduti. Daca numai pentru viata aceasta ne-am pus nadejdea in Hristos, atunci suntem cei mai nenorociti dintre toti oamenii! Dar acum, Hristos a inviat din morti, parga celor adormiti. Caci daca moartea a venit prin om, tot prin om a venit si invierea mortilor. Si, dupa cum toti mor in Adam, tot asa, toti vor invia in Hristos; dar fiecare la randul cetei lui. Hristos este cel dintai rod; apoi, la venirea Lui, cei ce sunt ai lui Hristos.” – 1 Corinteni 15:12-23
Nu numai că există Înviere, dar există mai multe tipuri de înviere: unele la natură spiritual, altele la natură pământească, există o întâie înviere pentru credincioşi şi una mai târziu pentru Lume.
PROMISIUNI
Sa invie, dar, mortii Tai! Sa se scoale trupurile mele moarte! - Treziti-va si sariti de bucurie, cei ce locuiti in tarana! Caci roua Ta este o roua datatoare de viata, si pamantul va scoate iarasi afara pe cei morti.” (Isaia 26:19)
Ii voi rascumpara din mana Locuintei mortilor, ii voi izbavi de la moarte. Moarte, unde iti este ciuma? Locuinta a mortilor, unde iti este nimicirea? (Unele traduceri spun “Moarte eu îţi voi fi ciuma, Locuinţă a morţilor eu îţi voi fi nimicirea”) Cainta (Mantuirea) este ascunsa de privirile Mele!" (Osea 13:14)
“De aceea, proroceste si spune-le: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Iata, va voi deschide mormintele, va voi scoate din mormintele voastre, poporul Meu, si va voi aduce iarasi in tara lui Israel. Si veti sti ca Eu sunt Domnul, cand va voi deschide mormintele si va voi scoate din mormintele voastre, poporul Meu!” (Ezechiel 37: 12,13)

"Stiu", I-a raspuns Marta, "ca va invia la inviere, in ziua de apoi." Isus i-a zis: "Eu sunt Invierea si Viata. Cine crede in Mine, chiar daca ar fi murit, va trai.” (Ioan 11: 24,25)

 Nu va mirati de lucrul acesta; pentru ca vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui si vor iesi afara din ele. Cei ce au facut binele vor invia pentru viata; iar cei ce au facut raul vor invia pentru judecata.” (Ioan 5: 28,29

Dar ca mortii invie, a aratat insusi Moise, in locul unde este vorba despre "Rug" cand numeste pe Domnul: "Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov." Dar Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morti, ci al celor vii, caci pentru El toti sunt vii."(Luca 20: 37,38)

Unii învie cu corpuri spirituale și alţii cu corpuri pamantesti
 “Dar va zice cineva: "Cum invie mortii? Si cu ce trup se vor intoarce?"
 Nebun ce esti! Ce semeni tu nu invie, daca nu moare mai intai. Si cand semeni, semeni nu trupul care va fi, ci doar un graunte, cum se intampla: fie de grau, fie de alta samanta. Apoi Dumnezeu ii da un trup, dupa cum voieste; si fiecarei seminte ii da un trup al ei. Nu orice trup este la fel; ci altul este trupul oamenilor, altul este trupul dobitoacelor, altul este trupul pasarilor, altul al pestilor. Tot asa, sunt trupuri ceresti si trupuri pamantesti; dar alta este stralucirea trupurilor ceresti, si alta a trupurilor pamantesti. Alta este stralucirea soarelui, alta stralucirea lunii, si alta este stralucirea stelelor; chiar o stea se deosebeste in stralucire de alta stea. Asa este si invierea mortilor. Trupul este semanat in putrezire, si invie in neputrezire; este semanat in ocara, si invie in slava; este semanat in neputinta, si invie in putere. Este semanat trup firesc, si invie trup duhovnicesc. Daca este un trup firesc, este si un trup duhovnicesc. De aceea este scris: "Omul dintai, Adam, a fost facut un suflet viu." Al doilea Adam a fost facut un duh datator de viata. Dar intai vine nu ce este duhovnicesc, ci ce este firesc; ce este duhovnicesc vine pe urma. Omul dintai este din pamant, pamantesc; Omul al doilea este din cer. Cum este cel pamantesc, asa sunt si cei pamantesti; cum este Cel ceresc, asa sunt si cei ceresti. Si, dupa cum am purtat chipul celui pamantesc, tot asa vom purta si chipul Celui ceresc. (1 Corinteni15: 35-49)

Învierea lui Hristos
despre invierea lui Hristos a prorocit si a vorbit el, cand a zis ca sufletul Lui nu va fi lasat in Locuinta mortilor si trupul Lui nu va vedea putrezirea.” (Fapte 02:31)
“…si anume, ca Hristosul trebuie sa patimeasca si ca, dupa ce va fi Cel dintai din invierea mortilor, va vesti lumina norodului si Neamurilor." “(Fapte 26:23)
V-am invatat inainte de toate, asa cum am primit si eu: ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi; ca a fost ingropat, si a inviat a treia zi, dupa Scripturi;” (1 Corinteni 15: 3,4)
“Dar acum, Hristos a înviat din morți, pârga celor adormiți.” (1 Corinteni 15:20)
Ea priveste pe Fiul Sau, nascut din samanta lui David, in ce priveste trupul, iar in ce priveste duhul sfinteniei, dovedit cu putere ca este Fiul lui Dumnezeu, prin invierea mortilor” (Romani 1: 3,4)
Apostolii marturiseau cu multa putere despre invierea Domnului Isus. Si un mare har era peste toti. “(Fapte 04:33)
Trebuie deci ca, dintre cei ce ne-au insotit in toata vremea in care a trait Domnul Isus intre noi,cu incepere de la botezul lui Ioan pana in ziua cand S-a inaltat El de la noi, sa fie randuit unul care sa ne insoteasca drept martor al invierii Lui.” (Fapte 01: 21,22)

Învierea Bisericii
Si va fi ferice de tine (unele traduceri – Şi vei fi binecuvântat), pentru ca ei n-au cu ce sa-ti rasplateasca; dar ti se va rasplati la invierea celor neprihaniti.” (Luca 14:14)
Si sa-L cunosc pe El si puterea invierii Lui, si partasia suferintelor Lui, si sa ma fac asemenea cu moartea Lui; ca sa ajung cu orice chip, daca voi putea, la invierea din morti.” (Filipeni 3: 10,11)

Caci insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va cobori din cer, si intai vor invia cei morti in Hristos. “(1 Tesaloniceni 4:16)
dar fiecare la randul cetei lui. Hristos este cel dintai rod; apoi, la venirea Lui, cei ce sunt ai lui Hristos.” (1Corinteni 15:23)
Fericiti si sfinti sunt cei ce au parte de intaia inviere! Asupra lor a doua moarte n-are nicio putere; ci vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos si vor imparati cu El o mie de ani. “(Apocalipsa 20: 6)
In adevar, daca ne-am facut una cu El, printr-o moarte asemanatoare cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o inviere asemanatoare cu a Lui.” (Romani 6: 5)
Învierea general
 Iti marturisesc ca slujesc Dumnezeului parintilor mei, dupa Calea pe care ei o numesc partida; eu cred tot ce este scris in Lege si in Proroci si am in Dumnezeu nadejdea aceasta, pe care o au si ei insisi, ca va fi o inviere a celor drepti si a celor nedrepti.” (Fapte 24: 14,15)

Nu va mirati de lucrul acesta; pentru ca vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui “(Ioan 5: 28,29)
Si am vazut pe morti, mari si mici, stand in picioare inaintea scaunului de domnie. Niste carti au fost deschise. Si a fost deschisa o alta carte, care este Cartea Vietii. Si mortii au fost judecati dupa faptele lor, dupa cele ce erau scrise in cartile acelea. Marea a dat inapoi pe mortii care erau in ea; Moartea si Locuinta mortilor au dat inapoi pe mortii care erau in ele. Fiecare a fost judecat dupa faptele lui.”  (Apocalipsa 20: 12,13)


                  Slăvit, onorat şi binecuvântat să fie Tatăl nostru Cel ceresc şi Domnul Isus Cristos pentru aceste pregătiri, că nu ne-au lăsat în moarte şi uitare, că toţi ai noştri din morminte se vor întoarce şi vor avea ocazia unei vieţi fără moarte, păcat, suferinţă, boală şi nenorocire! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu